Zlatý nápoj z kurkumy

Koření kurkuma Nakliceno má svou domovinu v jižní Asii, ale narazíte na ní už všude na světě, protože její chuti přišla na své i indonéská, thajská, a hlavně indická kuchyně. Jen podotýkáme, pokud byste kurkumu chtěli použít při vaření, NEVAŘTE ji, ale přidávejte už do hotových jídel, maximálně ji prohřejte tak, aby nepřešla už ale varem. Jen tak si uchová své léčivé účinky.

kurkuma koření

Svou cestu k zákazníkům si našla i u nás. Je to koření, které má lehce štiplavou chuť a používá se i k dobarvení pokrmů. Najdete ji i v kupovaných produktech, kde se používá kurkumin – například je k vidění v kynutých knedlících, v plnotučné hořčici, a to proto, že pokrmy barví do žluta a zákazníkovi jsou tak příjemnější na pohled. Je zároveň přirozenou součástí kari koření.

Vyrábí se z kořene rostliny kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Podzemní oddenky se důkladně vyčistí, usuší a pak rozemelou na jemný prášek, který má, nám známou, už žluto-oranžovou barvu. Pokud budete kurkumu kupovat, dbejte na to, aby byla v bio kvalitě, protože jen tak si můžete být jisti, že byla vypěstovaná pod certifikovaným dohledem na bázi ekologického zemědělství.

lžíce koření

Cena kurkumy je velmi příjemná na to, že pochází až z takových dálek a samotné koření nám umí ozvláštnit pokrmy. Je velmi chutná a používá se pro přípravu tak zvaného zlatého mléka anebo zlatého nápoje. Jsou dvě varianty – buď na ranní probuzení a rozproudění energie použijte jednu kávovou lžičku kurkumy, kterou rozmíchejte ve sklenici vlažné vody, přidejte šťávu z bio citronu v množství, jaké vám vyhovuje a oslaďte medem. Můžete přidat i nastrouhaný čerstvý zázvor. Určitě otočte párkrát mlýnkem a přidejte i trochu mletého pepře, protože ten zajistí vyšší využití výživných kurkumových látek. Anebo pro odpolední popíjení kterékoliv rostlinné mléko (pokud máte problém s laktózou), opět med, kurkumu a pepř. A už se nechte unášet vzpomínkami a pijte lahodný zlatý teplý nápoj. Je vskutku výborný a přináší energii, ale i fantazii do života.

You may also like...