Piškot nastavený vodou

Written by on 26. 11. 2019 in Hobby

Co potřebujeme k jeho upečení:
 
–        200 g cukru
–        200 g polohrubé mouky
–        3 vejce (na roládu raději 4 vejce)
–        2 lžičky prášku do pečiva
–        4 lžíce horké vody
 piškotová roláda
Postup přípravy:
 
V míse vyšleháme žloutky s horkou vodou do pěny, nasypeme polovinu cukru a ještě šleháme.
V menší míse našleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a přidáme druhou polovinu cukru. Do žloutkové pěny střídavě přidáváme sníh z bílků a polohrubou mouku promísenou s práškem
do pečiva. Těsto lehce vymícháme vařečkou a nalijeme do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
 
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Že je piškot hotový, poznáme tak, když
na špejli, kterou zapíchneme před dopečením do piškotu, nebude přilepené žádné syrové těsto. Formu s upečeným piškotem položíme na prkénko a po obvodu objedeme nožem, aby se od stěny formy lépe oddělil.
 piškotové plátky
Vrch piškotu můžeme ještě potřít kakaovou, čokoládovou, rumovou nebo citrónovou polevou. Tak například poleva kakaová se připraví z jedné lžíce tuku, jedné lžíce kakaa a jedné lžíce cukru.
V kastrůlku rozehřejeme při nižší teplotě tuk, přidáme kakao a cukr. Vše promícháme a dáváme pozor, aby se poleva nevařila. Při vaření by se totiž srážela a nebyla by hladká. Polevu nalijeme
na piškot a nožem ji po povrchu rozetřeme. 
 
Z tohoto těsta lze udělat také roládu. Těsto rozestřeme na cca půl centimetru vysoko na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme v teplejší troubě přibližně 15 minut. Poté opatrně podjedeme obdélníkový piškotový plát nožem u delší strany a překlopíme na připravený vál. Rychle ho po délce sbalíme a po vychladnutí narovnáme. Pak jej potřeme například jahodovým džemem nebo marmeládou a znovu zabalíme do rolády, kterou krájíme na tenké plátky. K tomuto piškotovému dezertu se výborně hodí neslazená káva se šlehačkou nebo ovocný čaj.

«